Σελίδες

Σάββατο 28 Μαΐου 2016

ΝΕΩΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ TTIP


Σήμερα θα εξετάσουμε τις άμεσες συνέπειες της συμφωνίας TTIP αν αυτή τελικά υπογραφεί .

Τα τρόφιμα δεν θα έχουν ετικέτες αν είναι τροποποιημένα γενετικά , ή θα έχουν υποστεί χημική επεξεργασία , μπορεί δηλαδή να αγοράσετε ένα κοτόπουλο που πλύθηκε με χλώριο, η μια μπριζόλα τίγκα στις ορμόνες, η ακόμη και ένα βιοσυνθετικό φαγητό από διάφορα γονίδια φυτών και ζώων , κανείς δεν θα είναι υποχρεωμένος να σας ενημερώσει για αυτό .

Την Αμερική την «καίει» να απαλλαγεί από τους γεωγραφικούς προσδιορισμούς, αυτά που γνωρίζαμε για τις ονομασίες προέλευσης , μάλλον θα τα ξεχάσουμε,  έτσι η Γαλλική σαμπάνια θα είναι απλά σαμπάνια και η φέτα , απλή φέτα ,  από την Καλιφόρνια πιθανόν και όχι από την  περιοχή της Καμπανίας στην Γαλλία η από την Ελλάδα η φέτα ... 

Στον τομέα της υγείας οι φαρμακευτικές εταιρείες προσπαθούν να ξεφορτωθούν τα γενόσημα φάρμακα .Ήδη έχουν καταφέρει να αναγκάσουν τις εταιρείες γενοσήμων που θέλουν ένα εμπορικό σήμα σε υποχώρηση .Τώρα κάθε γενικό φάρμακο θα υπόκειται ξανά από την αρχή σε κλινικές δοκιμές, τυφλές δοκιμές, κ.λπ. Έτσι τα φάρμακα θα γίνουν πολύ πιο ακριβά. 

Η ευρωπαϊκή επιτροπή διαδίδει ότι κάθε οικογένεια με τη TTIP θα κερδίσει εισόδημα 560 δεν λένε τι εισόδημα θα κερδίσουν οι ήδη άνεργοι και κυρίως οι στρατιές των νέων ανέργων που θα προκύψουν , οι μελέτες τους είναι για γέλια

Όπως ήδη πιθανόν να γνωρίζετε η TTIP είναι ένα μεγάλο δώρο στις πολυεθνικές .Τους δίνει την ελευθέρια να μηνύουν κυβερνήσεις για διαφυγόντα κέρδη αν δεν τους αρέσει κάποιος νόμος.
Πολλά είναι πια τα παραδείγματα που γνωρίζουμε, ας δούμε μερικά ακόμη από τις εκατοντάδες πια διμερείς συμφωνίες που ισχύουν παγκόσμια . 
Η κυβέρνηση της Αιγύπτου δέχτηκε μήνυση από γαλλική εταιρεία την veolia διότι ζήτησε να πληρώνονται οι εργαζόμενοι τον κατώτερο μισθό , η υπόθεση εκκρεμεί στα δικαστήρια .Μια άλλη περίπτωση είναι  η μήνυση που δέχτηκε η κυβέρνηση του Ισημερινού λόγω άρνησης λειτουργίας γεωτρύπανου από πετρελαϊκή εταιρεία στην Αμερική, η χώρα του ισημερινού υποχρεώθηκε στο δυσβάσταχτο πρόστιμο του  1,8 δισ δολάρια . Φανταστείτε όταν τα παραπάνω θα εκδικάζονται από ιδιώτες δικαστές . 
Θέλουν όπως λένε να πετύχουν την περίφημη εναρμόνιση κανονισμών , όμως όταν οι κανονισμοί στην Ευρώπη είναι πολύ αυστηρότεροι από την Αμερική ,τότε αυτή στην πραγματικότητα αφορά την αναίρεση των ευρωπαϊκών κανονισμών ασφαλείας .
Και εδώ ένα παράδειγμα : Στην Ευρώπη απαγορεύονται 12.000 χημικές ουσίες ενώ στην Αμερική μόνο 5.000 άρα ,με την εναρμόνιση βγαίνουν από την λίστα ένας τεράστιος αριθμός Ακόμη  στην Ευρώπη λέμε ότι ένα προϊόν πρέπει να αποδειχθεί  ότι είναι ασφαλές για να αδειοδοτηθεί , το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει  στις ΗΠΑ. 
Εκεί ένα προϊόν είναι ασφαλές έως ότου αποδειχτεί επιβλαβές, ενώ στην Ευρώπη είναι επιβλαβές μέχρι να αποδειχθεί ασφαλές.
Είναι πια γνωστή η μυστικότητα των συνομιλιών για την TTIP , ένα είναι βέβαιο, θα αλλάξει η καθημερινή μας ζωή από αυτήν την απειλή για την δημοκρατία από το δώρο στις πολυεθνικές 
 
Υπάρχουν όμως και πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αντισταθούμε από τώρα ,ήδη μαθαίνουμε ότι πολλές πόλεις με πρώτη την Βαρκελώνη έχουν δηλώσει ότι τι είναι ζώνες ελεύθερες TTIP , αν αυτό διαδοθεί και σε δήμους όλο και περισσότεροι πολίτες μαζί με το κίνημα υπογραφών δημιουργούν μιαν ήδη μεγάλη πίεση  . 
Έχουμε 3,4 εκατομμύρια υπογραφές από όλη την Ευρώπη κατά της εν λόγω Συνθήκης, οπότε αυτό δείχνει ότι οι πολίτες γνωρίζουν. Και είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες της δυτικής, κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης είναι  μαζί σε ένα θέμα.  
Στην Ένωση υπάρχει ήδη το δημοκρατικό έλλειμμα , αυτή τη στιγμή, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν εκλέγεται. Ο  Μάριο Ντράγκι  επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας δεν εκλέγεται. ο Γιουνγκέρ  εκλέγεται σε έναν πολύ έμμεσο τρόπο. Έτσι, υπάρχει  μόνο το ευρωκοινοβούλιο, αλλά οι άνθρωποι που έχουν την πραγματική επιρροή, είναι μη εκλεγμένοι γραφειοκράτες που ζουν σε έναν κόσμο δικό τους, αδιαφανή και αντιδημοκρατικό .  
Ήδη ζούμε μια ολοένα πιο επικίνδυνη κατάσταση .εμφανίστηκε η οδηγία για το επιχειρηματικό απόρρητο ,όπου αν αποκαλύψει κάποιος κάτι  σχετικό με μια επιχείρηση, η επιχείρηση μπορεί να τον μηνύσει  αν είναι ο πληροφοριοδότης Αυτή τη στιγμή, δύο άνδρες δικάζονται στο Λουξεμβούργο επειδή ήταν αυτοί που πήραν την πληροφορία που μας επέτρεψε να αποκαλυφθούν τα  Luxleaks.  
Luxleaks είναι η αποκάλυψη για το σύστημα του Λουξεμβούργου , όπου έκαναν συμφωνίες με εκατοντάδες επιχειρήσεις, έτσι ώστε αυτές οι εταιρείες θα μπορούσαν να τοποθετούν  όλα τα κέρδη τους στο Λουξεμβούργο, και να πληρώνουν πολύ πολύ μικρό τίμημα για  φόρους,  

Αναρωτιόμαστε ,μπορούμε με να αντισταθούμε; Ναι με την συσσώρευση ολοένα και περισσότερων αντιδράσεων που θα μας οδηγήσουν στο επιστημονικό φαινόμενο της Αυτοοργανωμένης κρισιμότητας με πιο απλά λόγια σε ένα  φαινόμενο χιονοστιβάδας .Όταν οι πληροφορίες και οι αντιδράσεις που στην αρχή είναι λίγες, γίνει δυνατό να μεγεθυνθούν παίρνουν την μορφή μιας χιονοστιβάδας ...Αυτή ναι είναι μια επαναστατική διαδικασία !
Η δυσκολία δυστυχώς είναι στην πρόβλεψη του χρόνου εξέλιξης του φαινομένου στον χώρο της πολιτικής ....
Λ.Κατσαρός 

σχέδιο : Κ Καταγάς
βιβλιογραφία  : Delphi Initiative 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου